Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bemutatkozás

Kollégiumunkról


Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakképző Iskolája és Kollégiuma – közös igazgatású – középfokú köznevelési intézmény, amelyben a szakközépiskolai és szakiskolai képzés mellett kollégium is működik.

 

Az intézmény jogelődje az 1961/62-es tanévben kezdte meg működését. Az intézet a Borsodi Vegyi Kombinát szakember szükségletének a kielégítésére jött létre és 1963-ban vált önállóvá MÜM 105. Sz. Iparitanuló Intézet néven. Az intézmény neve többször is változott fennállása óta, Surányi Endre nevét az 1996/97-es tanévben vette fel.

 

Az első években az intézmény nem rendelkezett kollégiumi épülettel, a vidéki tanulók átmeneti szállásokon (Berente, Kurityán, Ormosbánya) kerültek elhelyezésre. Végül megépült, majd 1978-ban átadásra került a 400 fő befogadására alkalmas kollégiumunk, amely minden szempontból kielégítő megoldást hozott a vidéki tanulók elhelyezésére.

 

Az évek során a kollégium épületében a szakmai elméleti és gyakorlati képzést szolgáló több tanterem és tanműhely is kialakításra került. Így a kollégium jelenleg 120 fő elhelyezésére alkalmas.

 

A kollégium és az iskola a mai napig szerves egységet képez mind területileg, mind pedig irányítását tekintve. Fennállásunk óta többször változott a fenntartó személye, az ingatlan és az épületegyüttes azonban megmaradt továbbra is Kazincbarcika Város Önkormányzatának tulajdonában. Jelenlegi fenntartónk 2015. július 1-je óta a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

Kollégista tanulóink között túlnyomó többségben saját intézményünk diákjai vannak. Szabad férőhely esetén más középfokú közoktatási intézmény diákjait is fogadjuk.